MASTERCLASS ZWEETHONDENGELEIDER

De masterclass is een uitbeiding op ons Anschuss Seminar en focust zich specifiek op de deskundigheid van de zweethondengeleider. Grofwildkennis, kennis m.b.t. de nazoek zelf en wetgeving komen aan bod. De laatste jaren doet er zich een verschuiving voor naar de grofwildjacht en komen meer jagers met hun honden in aanraking met de nazoek. Er bieden steeds meer zweethondengeleiders hun diensten aan, zowel erkende (ANB & SZN) als niet-erkende zweethondengeleiders, maar de deskundigheid van de zweethondengeleiders varieert sterk, en dit bij beide. Bovendien is de nazoek onderworpen aan specifieke wetgeving, vergunningen (VL) en ontheffingen (NL) waar lang niet iedereen voldoende kennis van heeft. Aangezien er momenteel in Vlaanderen geen officiële opleiding zweethondengeleider bestaat, besloot zweetwerk.be om deze opleiding te voorzien in een Masterclass Zweethondengeleider, inclusief theoretische kennisproef, praktische kennisproef en praktische schietproef. Deelnemers die de proeven met succes afleggen, ontvangen een certificaat.
DOEL VAN DE MASTERCLASS

UNIFORMITEIT IN KENNIS & VAARDIGHEDEN
De opleiding zorgt ervoor dat zweethondengeleiders dezelfde (basis-)kennis en vaardigheden hebben, wat de kwaliteit van hun werk verbetert.

BETERE SAMENWERKING
Een gestandaardiseerde opleiding bevordert de samenwerking tussen verschillende geleiders.

VERTROUWEN & GELOOFWAARDIGHEID
De opleiding en de certificering geeft zowel de geleiders als de jagers of overheidsinstanties, die beroep op hen doen, meer vertrouwen in de kwaliteit van het werk dat wordt uitgevoerd.

PROFESSIONALISERING
Door de opleiding en de proeven wordt het werk van zweethondengeleiders naar een hoger professioneel niveau getild.
PROGRAMMA MASTERCLASS
DEEL 1 - OPLEIDING
De masterclass focust zich op de deskundigheid van de zweethondengeleider.
THEORIE:
- Grofwildkennis & wildanatomie
- De nazoek van A tot Z
- Wetgeving
PRAKTIJK:
- Wildanatomie
- Draaiboek snijhaar
DEEL 2 - PRAKTISCHE KENNISPROEF
U krijgt 5 natuurgetrouwe cases voorgelegd waarbij een stuk grofwild aangeschoten werd. U krijgt de uitleg van wat er zich afspeelde en u stelt als nazoeker de juiste vragen. Vervolgens benadert u de aanschotplek op de correcte manier en maakt u een juiste analyse van de aanschotplek. Aan de hand van de analyse bepaalt u de aard van de verwonding, de levensverwachting van het gekwetste stuk grofwild, de mogelijke vluchtafstand en de moeilijkheidsgraad van de nazoek.
Om te slagen voor de praktische proef dient u minstens 3 van de 5 cases correct te beoordelen.
DEEL 3 - THEORETISCHE KENNISPROEF
U krijgt 30 schriftelijke vragen m.b.t. grofwildkennis, de nazoek zelf, en wetgeving.
Om te slagen voor de theoretische proef dient u minstens 20 van de 30 vragen correct te beantwoorden.
DEEL 4 - PRAKTISCHE SCHIETPROEF
We bekijken momenteel de mogelijkheden voor een praktische schietproef in de schietbioscoop.
Hierbij krijgt u 3 cases waarbij u op een veilige manier een vangschot dient te geven. U dient rekening te houden met de veilige omgang wapen, veiligheid van uw schot zelf en u wordt beoordeeld op het correct plaatsen van het schot.
Om te slagen voor de praktische schietproef dient u minstens 6 van de 9 schoten op het juiste moment en correct te plaatsen.
Dit is een 2-daagse Masterclass. De opleiding zal doorgaan op de eerste dag. De praktische en theoretische proeven zullen doorgaan op dag 2, die twee weken later gepland wordt. Zodoende heeft u voldoende tijd om de theorie te verwerken en te leren.
PRAKTISCHE INFORMATIE